Måla med kritfärg - del 1, förarbete

Att måla med kritfärg är både roligt och enkelt. 

Det bästa med färgen tycker jag är att den får en så härlig finish. Jag är en linoljefärgsfantast egentligen. Men alla som prövat att måla med linoljefärg vet att det är ganska tidsödande. Jag använder den dock gärna utomhus, till fönster och för att få rätt känsla på snickerierna i våra äldsta hus här på gården. Men för övrigt har jag mer och mer gått över till kritfärg när det gäller målning inomhus. Både till snickerier, möbler och småsaker. 

Kritfärgens stora fördelar är torktiden och det minimala förarbetet. Några egentliga nackdelar har jag inte upptäckt ännu. Möjligen att det inte blir den där släta ytan som det blir med en lackfärg. Fast när man målar med kritfärg är det ju oftast ett lite gammaldags uttryck man är ute efter så då spelar ju det mindre roll. 

FÖRARBETE
Förarbetet till målning med kritfärg är minimalt. Leverantörerna av alla olika typer av kritfärg - det finns ju några stycken - säger att det bara är att börja måla. Och så är det. Men vill man få ett riktigt bra resultat bör man först tvätta av ytan från fett. Det räcker oftast med diskmedel och vatten. Är det en yta som kommer utsättas för hårt slitage rekommenderar jag också att man sandpapprar ytan lite lätt. Torka sedan av dammet med en fuktig trasa. 

Är det furumöbler man ska måla så lägg på ett par lager kvistlack på alla kvistar. Även tidigare laserade och betsade ytor kan vara bra att ge ett lager kvistlack om man inte vill att det ska blöda igenom. Ek kan också vara besvärligt. Jag brukar testa och se med ett lager färg först och se vad som händer. Oftast ser man med en gång om det blöder. Det visar sig då som en rosa eller brunaktig missfärgning. Jag själv kan dock känna att det i vissa fall faktiskt bidrar till patinan och då låter jag det vara. 

När kvistlacken torkat är det bara att sätta igång och måla. Mer tips kring detta kommer i nästa del.
/Pernilla
Painting the past finns i många olika kulörer. Här ser du några. Färgen finns i några olika varianter som lämpar sig för allt från väggar och snickerier till småpynt. Du hittar den i nätbutiken.

Kommentarer