fredag 30 juni 2017

Flädersaft



Nu är den på gång. Årets första omgång flädersaft. Jag hoppas att det hinner bli en till åtminstone. Jag kunde inte hitta det receptet som jag brukar använda så jag testade ett nytt. Får provsmaka förstås innan jag gör nästa omgång. Och i eftermiddag ska den silas av.

Jag använde:
ca 40 klasar fläderblommor (jag tog nog lite fler, särskilt om de är små brukar jag räkna två som en.)
3 citroner.
2 liter vatten
1,5 kg socker
50 gram citronsyra

Koka upp vatten och socker i en gryta. Se till att sockret löser sig. (Sätt gärna på grytan först - då spar du tid. Det tar längre tid för vattnet att koka upp än man tror.)

Skölj (om det behövs) och rensa blommorna och skiva citronerna. Blanda dem i en stor rostfri gryta eller något annat kärl som tål värme. Jag använder min saftgryta. Blanda i 50 gram citronsyra med citronerna och blommorna.

Slå det varma vattnet över blommorna och citronerna och rör om. Låt det svalna och ställ sedan svalt i tre dagar innan du silar av. Om du använder gryta - lägg på locket - täck annars med plastfilm. Jag har en stor kyl/sval så jag ställer alltid min gryta längst ner i kylskåpet.

Jag fryser min flädersaft i ganska små burkar. Perfekt att ta upp en liten burk i taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar