Måla med kritfärg - del 2: Painting the Past

Pappbox målad med Painting the Past - Petrol
Äntligen en liten fortsättning på "Måla med kritfärg"!

I den här delen ska jag börja att berätta lite om de olika kritfärger som jag använder och säljer i min butik. Jag har valt att ha två fabrikat. Först hittade jag Painting the Past, mer om den nedan, sedan började Jeanne d´Arc tillverka sin färg Vintage Paint. Till den färgen finns en del andra tillbehör. Därför blev det så att jag valt att ha dem båda. 

Painting the Past

Painting the Past finns in flera olika varianter: 

Painting the Past - Eggshell
Den variant av Painting the Past som jag använder mest är den snickerifärg som kallas Eggshell. Den är super när man vill måla hela täckande ytor som inte ska slipas, krackeleras eller något sådant. Jag har målat fönsterlister, golvlister, möbler och dörrar här hemma. Den ersätter helt enkelt "vanlig" målarfärg. Du kan måla med både roller och pensel. Ytan får en halvblank finish som inte behöver efterbehandlas. Den är stryktålig och klarar att torkas med fuktig trasa. Vad är då fördelen? Jo, förstås, som jag skrev i del ett, det minimala förarbetet, den snabba torktiden och det lite gammaldags utseende som blir.

Painting the Past - Matt 
Painting the past Matt har samma användningsområden som Eggshell. Skillnaden är dock att den här ger en helt matt yta. Vill man så kan man förstås lacka eller vaxa ytan efteråt för att få den mer tålig. Den här färgen ska du välja om du till exempel vill slipa fram detaljer, använda färgat vax och så vidare för att ge din möbel det rätta gammaldags utseendet. Även här behövs ett extra lager med lack eller vax när du är klar med dina effekter.

Painting the Past - provburk
Den lilla provburken innehåller egentligen ett prov av väggfärgen. Den är lite tunnare i sin konsistens än snickerifärgen och är perfekt för att provmåla för att se hur nyansen blir om man vill måla en större möbel eller vägg. Det man behöver tänka på är att den är helt matt och om man sedan vill måla med Eggshell så kommer Eggshells nyans att uppfattas något ljusare eftersom den är lite blank. Provburken fungerar förstås jättebra även till annan målning. Den är perfekt för små hobbyprojekt och förvånansvärt dryg! Burken på bilden ovan är målad med en provburk i nyansen Petrol. Liljan är målad med French Linen.

Painting the Past -Väggfärg
Painting the Past finns också som helmatt väggfärg. Den fäster på alla underlag, puts, trä, tidigare färg eller tapeter. Burkar om 2,5 liter och tas hem på beställning.

Färgen är vattenbaserad som alla kritfärger. Penslarna går att spola av i bara vatten. Vill man göra det lite mer ordentligt kan man använda lite såpa eller diskmedel. Kommentarer