Rosor från min trädgård


Gudhem

Honungsros, troligen Hybrida men köpt som Lykkefund.
Lois Bugnet. 

Knoppar Lois Bugnet
Lois Bugnet, på väg att slå ut.

Jag är väldigt förtjust i rosor av många anledningar. Fram för allt för blommorna förstås men också för att de är lättskötta och inte kräver så mycket jobb. 

När jag väljer rosor går jag oftast på färgen och formen på blomman utifrån var jag tänker att de ska stå. Men vissa rosor har jag köpt bara tack vare namnet. I år har en Mozart fått flytta hem. Den står fortfarande kvar i krukan får jag vet inte riktigt var den ska planteras. Men som den musiklärare jag är så kände jag att jag var tvungen att ha en! 

Jag har också en ros som heter Piano. Tyvärr verkar den inte må så bra och jag har varit tvungen att flytta den i år så jag vet inte om den överlever. Är det någon som kan tipsa om en butik, gärna på nätet, där jag kan få tag i just den rosen så vore jag jättetacksam! 

Rosorna på bilderna är först en Gudhem, en lite ovanlig sort. Rosen hittades vid Gudhems kloster här i Väster Götland så det var ju nästan lite självklart att välja den när jag letade efter en vit tålig ros. Honungsrosen som står här i trädgården är numera gigantisk och måste ansas ganska mycket nu. Den stod först och stampade i flera år och jag var på väg att gräva upp den eftersom inget hände. Sedan fick den fart en sommar och nu är den säkert 3-4 meter och så tung att pergolan den hänger på har gett sig... Så det får bli ett nyare och stabilare bygge.

Längst ner en av de första rosorna jag planterade här i trädgården. En Lois Bugnet. Knopparna är röd och blir mer och blomman blir vitare ju äldre den blir. En tålig ros som verkligen kan rekommenderas.

Fler rosbilder från vår trädgård hittar du på @hemkansla.

Kommentarer