Saft på svarta vinbär

Nu är det dags att börja årets vinbärsplockning. Vi har väldigt mycket vinbär i vår trädgård, både svarta, röda och vita. Jag brukar mest koka saft på bären. Möjligen fryser jag in lite röda för att ha som dekoration på kakor. 

De svarta vinbären är först ut här. I år blir det förvånansvärt bra och stora bär, trots att vi inte fått mer än några droppar regn på flera veckor. 

Här kommer mitt recept som jag använder när jag kokar vinbärssaft:

Grundrecept för svart vinbärssaft

1 kg bär 
6 dl vatten
ca 6 dl socker/liter avrunnen saft

Koka upp bären och vattnet i en stor rostfri gryta. Låt koka i ca 10 minuter till dess att bären blivit mosiga. Hjälp till genom att trycka sönder bären med en slev.

Sila av saften i silduk i max 30 minuter. 

Mät upp den avrunna saften. Töm tillbaka i grytan och tillsätt socker. Låt saften koka upp. Dra av plattan och skumma noga. Töm sedan direkt på väl rengjorda, förvärmda glasflaskor - se nedan. Var noga med att fylla flaskorna ända upp och skrapa bort om det blir lite skum på toppen. Skum som blir kvar i flaskan gör att saften blir dålig/möglar. Förslut flaskorna direkt. Låt flaskorna svalna i rumstemperatur. Om det går för fort kan de spricka. Lägg en handduk över om du vill. 
Ställ de kalla flaskorna mörkt och svalt. 

Räkna med att det blir ca 1 liter färdig saft/ kg bär.


Mina bästa safttips:

* Se till att bären är välmogna när du plockar dem. För mycket omogna bär gör att det kan bli gelé i flaskorna.

* Jag brukar koka en omgång om ca 3 kg bär. Det brukar bli ganska lagom med bär i silduken och i bunken när det rinner av. Jag öser alltid upp ur grytan med en stor soppslev. Saftställningarna är ju oftast ganska vingliga och man slipper risken att det välter eller att det blir för fullt och svämmar över.

* Värm flaskorna i ugnen innan du fyller på saften. Lägg in dem i den kalla ugnen och värm upp till 70-75 grader. Dels dör bakterier och mögelsvampar som kan vara kvar i flaskorna, dels minskar du risken för att flaskorna spricker när du fyller i den varma saften.

* Jag förvarar mina saftflaskor i matkällaren. De brukar klara sig bra utan konserveringsmedel om man varit noga med rengöringen av flaskorna och med att skumma saften. Det går förstås också bra att frysa saften om man hellre vill det.

* Sockermängden kan man dra ner på lite om man vill, men hållbarheten på saften minskar om det är mindre socker i. Drick upp den snart, eller frys i stället för att använda glasflaskor.
Öppnade flaskor med saft förvaras lämpligen i kylskåpet. 

* Ibland blandar jag svarta och röda vinbär, en fjärdedel till hälften röda brukar bli lagom. Då smakar saften fortfarande svarta vinbär, men blir lite mindre söt i smaken. Blandar du med röda vinbär så dra ner någon deciliter på vattnet/ kg röda.


Kommentarer