Utflyktstips: Torpa Stenhus

Igår var vi på dagsutflykt och besökte bland annat Torpa Stenhus utanför Länghem. Torpa Stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade medeltidshus. Under lång tid stod det tomt och en period användes det som spannmålsmagasin innan ägarna bestämde sig för att börja restaurera det. Det var några år sedan vi var här sist och det har hänt mycket och ett besök är det verkligen värt. Väldigt fina omgivningar är det också.

Jag är väldigt förtjust i gamla byggdetaljer som tak, golv, fönster och dörrar. Tänk om man hade sådana här dörrposter hemma!

Gustav Vasas tredje fru, Katarina Stenbock, var född och uppvuxen på Torpa. Hon var 17 år när hon gifte sig med kungen, han var 56... I huset fanns en docka med en kopia av hennes brudutstyrsel. (Margareta Leijonhuvud, Vasas andra fru, kom förresten ifrån Loholmen utanför Alingsås. Hon var moster till Katarina.)

                                                Vackra takmålningar fanns i både riddarsalen och kungssalen.                                                               Detalj på dörrpost. 

 
Som sagt, Torpa är verkligen värt ett besök. Under senare år har man gjort restaureringar som man kunde följa i bild och text, ett par utställningar om livet på en sådan här gård fanns också. Vi gick en trevlig guidad visning, men om man vill kan man vandra runt på egen hand.

Vill du veta mer om Torpa Stenhus så kan du läsa här.


Kommentarer