Att hålla fokus och skapa en vana

När jag gick på högstadiet hade jag en fiollärare som ville att vi elever skulle föra övningsdagbok, det vill säga skriva upp hur mycket vi övade varje dag. Jag vet inte om det fungerade så bra. För min del  innebar det oftast - som jag minns det - att jag satt dagen innan fiollektionen och pliktskyldigt skrev i lite siffror, som väl inte alltid överensstämde med verkligheten.

Några år senare fick jag ett ett annat övningstips, som faktiskt fungerade. Trots att jag hade valt att utbilda mig inom musik var det inte alltid så lätt att hitta fokus och inspiration till övande. 

Tipset gick ut på att i förväg bestämma sig för hur långa pass man skulle öva och hur ofta . Det gällde att inte ta i för mycket, att börja med en kvart per pass och sedan utöka efter någon eller några veckor. Sedan tog man med sig en äggklocka, ställde in den på den förutbestämda tiden, och övade till dess att klockan ringde. Ganska enkelt. Men det geniala i det hela var att man inte fick göra klart. Även om man var mitt i ett stycke, eller till och med en takt, så skulle man sluta direkt och gå därifrån. Vad var det för genialt med det? Jo. Om man börjar på något och vet att man "inte får" göra färdigt förrän nästa tillfälle, som kanske till och med inte är förrän nästa dag, så kommer man att längta till nästa tillfälle för att få göra färdigt och det kommer öka ens motivation till att göra det. Den här metoden använde jag mig av länge. Och det fungerade. 

Någonstans på vägen tappade jag dock bort den här goda vanan. Ibland har jag tipsat mina egna elever om idén genom åren, men jag har liksom glömt av att använda den själv. Tills nu. Mer om det i ett annat inlägg.

Kommentarer

  1. Det måste jag testa, så himla smart ❣

    SvaraRadera
  2. Berätta gärna hur det går! Återkommer med mer om detta!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar