Pomodorometoden - en väg till effektivare arbetspass

Mormors gamla äggklocka använder jag ofta.
Jag har ju skrivit i ett tidigare inlägg om hur jag brukar använda mig av äggklocka när jag t ex övar piano. 

Jag hittade tillbaka till den här metoden efter att under en lång period haft det väldigt stressigt där jag befann mig vid den berömda väggen. Även om jag är ganska strukturerad och organiserad egentligen, så tappade jag det när stressen blev för stor. Jag såg bara allt som behövde göras, men kunde inte komma mig för att börja med någonting. Jag behövde helt enkelt hitta en metod som fungerade. Ganska snart hittade jag Pomodorometoden. Döm av min förvåning när jag upptäckte att det jag ägnat mig åt i alla år när jag övat vid pianot faktiskt är en arbetsmetod som det skrivits ganska mycket om. 

Pomodorometoden bygger, precis som min övningsmetod, på en äggklocka. Man jobbar i pass om 25 minuter för att sedan ta en kort paus innan man startar en ny period. Efter fyra pomodoropass tar man en längre paus. Vill du läsa mer om metoden kan du göra det bland annat här. Själva idén är att varje pass bara ska innehålla en uppgift. Blir det tid över för att göra klart kan man gå tillbaka och titta igenom eller något annat, men man startar inte en ny uppgift. Inför nästa pomodoropass bestämmer man sig för om man ska fortsätta med den tidigare uppgiften eller börja med en ny.

Grejen är, som jag skrev tidigare, att det här faktiskt fungerar. Och jag tycker inte att en period måste vara 25 minuter. Den kan vara kortare. Dock bör den inte var längre, eftersom ju längre vi jobbar med en uppgift desto svårare har vi att hålla fokus. Även om man kanske tycker sig vara inne i ett flow så kan man unna sig några minuters paus. Man kommer snabbt och lätt kunna komma tillbaka till det man gjorde innan, särskilt om man, som jag skrev i mitt förra inlägg, blir avbruten mitt i. Och det är viktigt. Klockan styr när man ska bryta. Man bryter direkt när klockan ringer. Om det så är mitt i en mening. Det kommer att öka motivationen att gå tillbaka och göra klart.

Det finns pomodoroappar att ladda ner till telefonen, men se då till att välja en som verkligen låter när den räknar ner. För det är halva grejen åtminstone för mig. Tickandet från äggklockan påminner om att tiden är begränsad och gör att det bli såå mycket enklare att hålla kvar fokus på uppgiften. (Sitter man på jobbet med andra kollegor runt omkring kan ljudet förstås bli störande om man inte kan använda hörlurar, så där får man kanske anpassa sig.)

Den här metoden är verkligen suverän för alla typer av uppgifter, allt från städning till bokföring använder jag den för. Den är särskilt bra de dagar man har svårt att hålla fokus och tankarna vill flyga iväg. Testa och berätta gärna hur det gick!
Kommentarer