Torka och längtan efter regn


Det har väl inte undgått någon att vi har torka här i landet. Det är en otrolig sommar, precis sådan som många drömmer om, med sol och åter sol och värme. Men baksidan finns där. Och den blir mer och mer synlig för varje dag. 

Man kan ha många åsikter om det här med torka. Vad man borde och inte borde göra. Varför det har blivit som det blivit. Och det är lätt för den som inte drabbas att ha åsikter om hur man borde agera eller förberett sig. Lika lätt för den som drabbas att tycka något om vad andra borde göra i stället för att ta tag i problemet själv. Men det är också roligt att se att folk delar med sig av det de har, erbjuder bete eller ängar som kan slås. Jag hoppas att de extra marker som folk ställer till förfogande nu inte ska stå tomma igen eller inte användas nästa år. Det gynnar alla om våra marker används och hålls öppna även om man själv inte har någon användning för dem.

I vårt fall har vi blivit lovade grovfoder redan innan torkan slog in med full kraft. Det är jag väldigt tacksam för. Jag tror och hoppas att vi ska klara oss på det vi blivit erbjudna. Det gäller också att hushålla med varje strå. Vi har dessutom en liten reserv sedan i våras som vi använder nu. Vi har bete så det räcker till ungefär hälften av djuren fullt ut just nu och ett par veckor framöver. De andra stödfodras. Jag vill alltid ha lite reserv över sommaren. Någon häst kan ju bli sjuk och behöva stå på box, det kan hända något, som i år, som gör att betet inte räcker. Jag är väldigt glad över att vi i våras tog till lite extra när vi köpte hem hö för sommaren.

Men även om vi inte har katastrofläge här hemma ännu så är det inte utan att man varje dag, flera gånger tittar i mobilen för att se upp väderleksrapporten uppdaterats. Finns det kanske något litet regnmoln? Ett halvt löfte om några millimeter regn? Idag har åskan mullrat hela eftermiddagen. Det är kvavt. I eftermiddags visade termometern dryga 32 grader i skuggan. Överallt runt omkring oss är det svarta moln, men här skiner solen. Jag gläds med de bönder som fått några droppar på sina torra marker och hoppas att det är vår tur nästa gång.


Kommentarer